tiistai 23. tammikuuta 2018

Suomenlahden saaristo on matkailun uusi Lappi?

Saimme mahdollisuuden viettää kolme päivää Matkailumessuilla 19.-21.1. Pasilassa. Villa Sofia oli mukana yhteisosastolla, jonka teemana oli mm. Kuninkaantie. Tämä mahdollisuus avautui, kun Villa Sofia lähti mukaan Kuninkaantien matkailukarttaan - olemme siellä numerolla 22.

Kuninkaantien matkailukartta
Villa Sofia on numero 22 kartalla
Nämä messut osoittautuivat tärkeiksi monellakin tavalla, mutta erityisesti silmäni aukesivat kaikelle sille hienolle työlle mitä kotimaan matkailukohteiden ja - alueiden eteen on tehty ja tehdään koko ajan. Koen, että olen matkailualalla kohtuullisen uusi toimija. Olemme pyörittäneet Elisaaren ulkoilualuetta nyt viisi vuotta. Elisaaren toiminta on kuitenkin keskittynyt aikaisemmin pääsääntöisesti vierasvenesatamana toimimiseen. Villa Sofian majoitustilat ja ympärivuotinen toiminta, jota rakennamme, ovat tuoneet meidät selkeämmin matkailun kartalle ja niiden kysymysten pariin, jotka tällä hetkellä vaikuttavat matkailun kentässä.

Klusteriajattelu (usean toimijan organisoitunut yhteistyö) on siivittänyt aikoinaan Lapin matkailun siihen sfääriin, jossa se nyt on. Suomenlahden saariston nähdään olevan matkailun "uusi Lappi". Tämä tarkoittanee sitä, että saaristossamme on sellaista kauneutta ja kulttuuria, jolla olisi vetovoimaa myös kansainvälisesti. Niiden keskustelujen perusteella, joita kävin eri matkailutoimijoiden kanssa messuilla, minulla kirkastui kuva myös omasta tilanteestamme matkailualan yrittäjinä.

Tarvitsemme alueellisia kumppaneita, joilla on yhteinen kiinnostus alueen kehittämiseen matkailun näkökulmasta. Erityisesti Etelä-Konneveden osastolla käyty keskustelu alueen matkailukoordinaattorin kanssa "Matkailu koskettaa koko kylää ja on koko kylän asia"-teemalla, sai minut pohtimaan tulevaa. Miten voisimme luoda tältä pohjalta yhdessä alueellisesti, kylänä, matkailutomintoja? Matkailu tuo hyvinvointia alueelle ainakin työpaikkojen muodossa. Hallitusti ja ajatuksella luotu matkailutoiminta myös huomioi herkän saaristoluonnon tarpeet ja kunnioittaa alueen ominaispiirteitä. Alueen ominaispiirteistä ammentaminen onkin se lähtökohta, jolla aidot matkailupalvelut syntyvät.


Olen aloittanut matkailualan opiskelun työni ohessa tänä vuonna tarkoituksenani oppia matkailupalveluiden rakentamisesta ja verkostoutua alan toimijoiden kanssa. Jos sinua kiinnostaa matkailun kehittäminen saaristossa/mantereella lähellämme, minuun voi olla yhteydessä: sari.komulainen (a) sagawind.fi.

Lämpimin terveisin,

Sari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti